En god nyhet!

Jeg kan endelig etter ett år på venteliste fortelle dere at jeg skal få meg en lundehund tispe! Hun skal hete Hirka, og kommer fra Bardu. I starten av april skal jeg fly opp for å hente henne.

Lundehunden er en Norske og sjelden hunderase, som nesten ble utryddet under andre verdenskrig. Rasen har blitt reddet av et knipe ildsjeler, som igjen har mange engasjerte arvinger som nå jobber med avl av Lundehund. Jeg ønsker å bidra til dette avlsarbeidet i fremtiden, og derfor er det tispe jeg skal ha.

Lundehundens historie er nært knyttet til norsk kyst-kultur, særlig da Måstad på Værøy som nå i dag er fraflyttet. Hundene ble brukt til jakt på lundefugl og andre alkefugler. I 1943 kom valpesyken til Måstad og etter den hadde herjet fra seg var det kun en tispe igjen. Heldigvis ble det sendt seks lundehunder til Eleanor Christie på Hamar i 1939. Hun sendte hunder til Måstad så de kunne bygge opp rasen igjen. Etter det kom valpesyken også til Østlandet, og bare to av Eleanor Christies hunder overlevde, og de fikk ikke flere valper. Heldigvis kom Eleanor igang igjen med oppdrettet sitt igjen i 1960.

Det er et under at rasen har overlevd med tanke på hvor galt det faktisk gikk. Per dags dato er det ca 1000 lundehunder i verden.

Lundehunden er en liten spisshund rase med voksenvekt på 6-7 kg, og mankehøyde på 32 til 38 cm.

“Lundenhunden er ikke som andre hunder”

På forlabbene er det fem treleddete tær og en som er toleddet, mens bakbena er fire treleddete og to toleddete tær. Til ekstra-tærne er det utviklet et godt muskelapperat, slik at de får en praktisk funksjon.

Det ytre øret kan foldes sammen, så det indre øret er beskyttet når hunden arbeider i trange bergganger.

Hunden har stor bevegelighet ved at skulder leddet er slik utformet at forbeina kan føres rett ut til siden, mens nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.

Jeg gleder meg veldig til å fly for å hente henne den 6. April.

/Veronika

Kilder: lundehund.no og Lundehundboka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s